Dzisiaj znowu będzie o zamiennikach. Chciałam napisać coś innego, ale póki co nie mam czasu (praktyki, praca, obrona licencjacka). Jeśli jesteście ciekawi, czym można zastąpić słodzone kakao czytajcie dalej.
Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego smakiem i zapachem przypomina kakao, ale nie posiada zawartej w nim kofeiny oraz teobrominy. Ponadto mączka ta bogata jest w wapń (kwas szczawiowy obecny w kakao blokuje prawidłowe wchłanianie Ca), potas, magnez, sód, fosfor, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo karob jest mniej kaloryczny niż kakao, posiada niższą zawartość tłuszczu (aż siedmiokrotnie!), a co najważniejsze ma naturalnie słodki smak!
/ źródła: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17852490
http://stressfree.pl/karob-zdrowy-zamiennik-czekolady/
o, bardzo fajny zamiennik :)/Karolina
OdpowiedzUsuńŚwietny produkt, używam w swojej kuchni
OdpowiedzUsuńNigdy o tym nie słyszałam ,ale na pewno sobie to gdzieś zapiszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie - kikawww.blogspot.com
Rzadko pije kakao więc to mi się nie przyda :) Ciekawy pomysł na post
OdpowiedzUsuńTruskaweczka (klik)
Pierwsze słyszę o czymś takim :D
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o nim wcześniej, ale wydaje się być fajnym zamiennikiem. :)
OdpowiedzUsuńx-lauraxx.blogspot.com
Często można go spotkać w produktach nabiałowych szczególnie w jogurtach owocowych i zawsze wydawało mi się że to nie jest dobry składnik i go unikałam :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam kakao <33
OdpowiedzUsuńhttp://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Buy my clothes!Sale!
Bardzo ciekawy post :)Zawsze można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć z twojego bloga :D
OdpowiedzUsuńGattta
Nigdy o nim nie słyszałam, ani nie widziałam ;o
OdpowiedzUsuńSkoro sakiem przypomina kakao, to na pewno by mi zasmakował :D
Mój blog
Nie przepadam za kakao, więc nie potrzebuję zamienników :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy o tym nie słyszałam. Myśle, że to dobry zamiennik, ponieważ lubie kakao, dodaje je czesto do owsianki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam-Mój blog
Pierwszy raz słyszę ale może spróbuje
OdpowiedzUsuńMoże i jest nieco zdrowszy od kakao ale zdecydowanie nie zastępuje go w smaku ;) Melasę z karobu bardzo lubimy jednak karobu w proszku przestałyśmy używać bo nie mogłyśmy przekonać się do jego smaku :/
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam :D
OdpowiedzUsuńmój blog, hooneyyy
Nie słyszałam nigdy o tym, ale myślę, że to bardzo fajny zamiennik.
OdpowiedzUsuńTotalnie się nie znam na takich rzeczach, ale dobrze wiedzieć :)
OdpowiedzUsuńZapraszam! www.zuzu-zuzannaxx.blogspot.com
Wydaje mi sie ze widziałam to pod bardziej płynną postacią XX
OdpowiedzUsuńnxbrooo.blogspot.com
nic nie zastapi czekolady < 3
OdpowiedzUsuńMoja mama robi polewę z karobu na ciasto (zamiast czekoladowej) i jest przepyszna! Pozdrawiam! Będę wpadać częściej :)
OdpowiedzUsuńhttp://ansupansu.blogspot.com/
cos o tym slyszalam juz :))
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy o tym nie słuszałam. Pychotka!
OdpowiedzUsuńObserwujemy?
Pozdrawiam serdecznie
Mój blog
Bardzo ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńCHCE SIĘ ŻYĆ
nie próbowałam jeszcze ale bardzo ciekawy zamiennik :)
OdpowiedzUsuńmeegstyle.blogspot.com
ciekawe!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie po inspiracje :) > https://alekli.blogspot.com/
Cenna informacja, będę musiała wypróbować. Nie slyszałam jeszcze o takim zamienniku. :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
www.kosmetykiani.pl
Może się skuszę! Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńhttps://wrrabii.blogspot.com
Ciekawe ! :P
OdpowiedzUsuńshelikess.blogspot.com
Szczerze mówiąc karobu jeszcze nie stosowałam :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o tym zamienniku :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze o tym nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
zubrzycanka.blospot.com
oo ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńmilosczycieszkola.blogspot.com zapraszam do mnie ;)
Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Nawet o czymś takim nie słyszałam, ale chyba nic nie da rady podrobić smaku cieplutkiego kakao, które będzie się piło w chłodne dni (jak ten!).
OdpowiedzUsuńNo widzisz, nie wiedziałam :) Ale i tak nie wolno mi nic co ma kakao, więc już tego nie potrzebuję-przywykłam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
ciekawostka, nie słyszałam o takim zamienniku, jak na razie ja nie potrzebuje zamiennika, moja dieta mi odpowiada a z czekolady raczej bym nie zrezygnowała :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko myszko :*
ayuna-chan.blogspot.com
czekolada to zdecydowanie mój ulubiony smak!
OdpowiedzUsuńSandicious
Woow, nie wpadłabym na taki zamiennik, przydatne :))
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG
oj pierwsze słysze :D ale ja również nie zrezygnowałabym raczej z czekolady! mogę ograniczyć, ale nie zrezygnować :)
OdpowiedzUsuńclaudiyye.blogspot.com
Rewelacyjny post! Nigdy nie słyszałam o takim produkcie, naprawdę super notka! Jestem strasznym łasuchem, więc dobrze wiedzieć czym zastąpić czekoladę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://allixaa.blogspot.com/
dzięki! kolejny super zamiennik ; D
OdpowiedzUsuńwww.ciemoszewska.blogspot.com
Używam go bardzo często, ale kladdkaka wychodzi bardzo inaczej z karobem niż robiąc ją pół na pół czy z kakao. A kupiłam karob przypadkiem, bo znalezienie kakao bez dodatków typu soja, gluten itd to horror (teraz już kupuje ziarno i mielę).
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę :) Bardzo przydatny post :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie, Paputeq
Wcześniej o tym nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
Jeszcze nie próbowałam, ale chętnie bym sięgnęła! :)
OdpowiedzUsuńMój blog :)
Lubię takie ciekawostki ! ;) Zawsze czegoś nowego się dowiem :)
OdpowiedzUsuń