Jeżeli, gdy jesteś w sklepie na dziale z mąkami na widok dużych liczb stojących przy wyrazie typ oblały Cię zimne poty, to tym postem postaram się zniwelować lęk przed wybraniem odpowiedniej mąki!
Wybór mąki nie jest taki trudny, jakim się wydaje być. Istnieją mąki o typie 400, 450, 500, 550, 650, 750, 1400, 1850, 2000 oraz 3000. A co oznacza typ? Otóż im wyższy typ, tym mąka ma ciemniejszą barwę, większą zawartość substancji mineralnych ( tzw. popiołu) oraz jest mniej przemielona. Wiąże się to z faktem, iż niższym typem oznaczone są mąki, które uzyskuje się głównie z bielma ziarna, a większym te, które oprócz bielma posiadają również okrywy owocowo-nasienne. Natomiast liczba to nic innego, jak zawartość składników mineralnych pomnożona przez 1000. Na przykład: zawartość popiołu w mące typu 750 to 0,75%.
Bardzo ciekawy i przydatny wpis! Nigdy wcześniej właśnie nie wiedziałam, co oznacza ten "typ", teraz już będę wiedziała, jak wybierać! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
http://princessdooomiii.blogspot.com
ciekawe :D
OdpowiedzUsuńPomimo, że mąki nie jadam, bo zdrowie mi nie pozwala, to zawsze dobrze wiedzieć. Nigdy nie rozumiałam tych typów mąki :)
OdpowiedzUsuńTypów mąki jest bardzo dużo. Ja zazwyczaj wybieram 2000. :)
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
A które są zdrowsze?
OdpowiedzUsuńSłowo "zdrowe" nie powinno być użyte przy mąkach pszennych. Mąki zdrowe są natomiast zrobione z m.in. kokosa, migdałów, żołędzi, topinamburu, gryki, żyta. Oczywiście jasne jest, że lepiej wybrać mąkę o wyższym typie, ponieważ zawiera więcej składników mineralnych.
UsuńNajczęściej chyba kupuję 450 z biedry :D
OdpowiedzUsuńnonstopyou.blogspot.com
O tych zawartościach nigdy nie dyskutowałam, za to nie używam mąki pszennej,a pełnoziarnistą itd. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Szczerze mówiąc, nie spotkałam się z "typami mąki". Biorę pierwszą lepszą, ale z drugiej strony niekoniecznie może to być akurat ta z dużą zawartością substancji mineralnych...
OdpowiedzUsuńcosska-life.blogspot.com/
O: moje wątpliwości co do mąki zostały rozwiane!
OdpowiedzUsuńhttp://mylifeasidzys.blogspot.com
Przydatny post :)
OdpowiedzUsuńNawet gdybym w tak łatwy sposób chciała wytłumaczyć swoim klientom co dany typ mąki oznacza to oni i tak nie będą wiedzieć :D
Zastanawiałam się dzisiaj nad tym :D Fajnie jest też zrobić własną mąkę np. Z płatków owsianych i wymieszać ją ze zwykłą :)
OdpowiedzUsuńUltrakobiecy blog o muzyce:
gitaraiszpilki.pl
Super post! Lubię dowiadywać się takich rzeczy :D
OdpowiedzUsuńclaudia-ss.blogspot.com
Bardzo przydatny post! Zawsze zastanawiałam się co te cyferki oznaczają i co mają do tego gdzie ich używać :D
OdpowiedzUsuńjustsayhei.blogspot.com
Wow! naprawdę świetny post kochana <33 Miłego wieczoru :)
OdpowiedzUsuńhttp://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Buy my clothes!Sale!
Przydatna informacja! :)
OdpowiedzUsuńhttps://swiatmalutkiej.blogspot.com/
Ciekawie, krotko i na temat :*
OdpowiedzUsuńnxbrooo.blogspot.com
Nic mi to nie mówi. O co chodzi z tą zawartością popiołu? To dobrze czy źle? Która jest lepsza, zdrowsza, czy może jedna z nich spożywana w dużych ilościach może szkodzić? Czy ta z zawartością popiołu jest dobra do konkretnych potraw? O tym bym chciała przeczytać, a nie o cyferkach, które mogę wszędzie w necie znaleźć.
OdpowiedzUsuńOczy Outsidera blog
Popiół to pozostałość po spaleniu substancji organicznej. Zawiera większość pierwiastków, które się w nim znajdowały, choć wchodzą one po spopieleniu w skład innych związków chemicznych. Czyli popiół jest pożądany. Nie rozumiem, jak nie mogłaś tego znaleźć, skoro znalazłaś wyjaśnienie typów mąk :)
UsuńBardzo fajnie napisany post!
OdpowiedzUsuńUjęłaś wszystkie ważne informacje :D
Mój blog-klik
Nie wiedziałam o tym że w mące jest popiół :)
OdpowiedzUsuńlondonkidx.blogspot.com
Odwzajemniam komentarz u siebie. Bardzo przydatny post. :) Chyba zostanę tu na dłużej... A ty?
OdpowiedzUsuńMój blog-KLIK!
A zawsze się zastanawiałam o co chodzi z tymi typami :D
OdpowiedzUsuńFajne ciekawostki :)
OdpowiedzUsuńMIKOLAJKULICKI.BLOGSPOT.COM-KLIK!
Lubię takie interesujące posty :) Oczywiście chętnie obserwuję ;)
OdpowiedzUsuńBuziaczki :*:)
Nigdy nie zwracałam na to uwagi ;)
OdpowiedzUsuńhttp://mondayxmorning.blogspot.com/
ciekawie! ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
ciekawie napisany post, mozna sie dowiedziec sporo rzeczy z ktorych nie zdawalo się sprawy;)
OdpowiedzUsuńjustbasicstyle.blogspot.com
Nie wiedziałam, o co chodzi z tym typem, a teraz już wiem. Szkoda, że nie napisałaś, do czego najlepiej używać danego typu mąki, post byłby bardziej pomocny, przynajmniej dla mnie.
OdpowiedzUsuń_____________
pisane-atramentem.blogspot.com
A ja nigdy nie zastanawiałąm się nad tym ;D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
claudiyye.blogspot.com
oo od teraz wiem!
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
Za to lubię Twojego bloga. Często można się wiele ciekawych informacji dowiedzieć. Szczerze nigdy nie wiedziałam o co chodzi z tymi typami :)
OdpowiedzUsuńAnonimoowax - Klik
Nigdy się nad tym nie zastanawiałam . Fajnie poczytać od czasu do czasu takie ciekawostki;)
OdpowiedzUsuńkariaxv.blogspot.com
Fajny, ciekawy post. Czekam na kolejne! Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńhttp://aleerka.blogspot.com/
bardzo przydatne informacje w notce : D
OdpowiedzUsuńwww.ciemoszewska.blogspot.com
świetny post <3
OdpowiedzUsuńObserwuję <3
Zapraszam do mnie <3
http://poziomka1.blogspot.com/
Wow nie wiedziałam że istnieje aż tyle rodzajów mąki :D fajnie że ktoś porusza takie tematy :D
OdpowiedzUsuńTruskaweczka
Dla mnie to czarna magia, kompletnie nie potrafię tego zrozumieć.
OdpowiedzUsuńZacznę kupować mąkę na ślepo :D
pozdrawiam cieplutko myszko :*
w wolnej chwili zapraszam do siebie ♥
ayuna-chan.blogspot.com
W życiu bym o tym nie pomyślała :) świetny post
OdpowiedzUsuńhttp://malachowskaadrianna.blogspot.com/
Nigdy nie zwróciłam uwagi na typ mąki, nie wiedziałam, że w ogóle coś takiego istnieje!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do siebie
http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com/
Ja nigdy się nie zastanawiałam nad rodzajami mąki :D
OdpowiedzUsuńOjej, nie wiedziałam, że jest aż tyle typów mąki. :D
OdpowiedzUsuńlady-aria.blogspot.com
Czyli co, im bardziej biała, drobna i sypka jest mąka, tym droższa? Tak pewnie by wychodziło, bo 'popiół' nie jest chyba zbyt lubiany! ;]
OdpowiedzUsuńKULTURA & FETYSZE BLOG (KLIK!)
przydatne :D/Karolina
OdpowiedzUsuńMy zawsze wybieramy mąki pełnoziarniste ale mamy też orkiszową 750 do drożdżowych wypieków :)
OdpowiedzUsuń