Ajvar to tradycyjny, bałkański sos, którego podstawą jest papryka, bakłażan i pomidor. Ile na świecie kucharek, tyle przepisów na ajvar, ponieważ do sosu można dodać różną ilość podstawowych składników, a także ostrą papryczkę, czosnek, natkę pietruszki, różne przyprawy. Tradycyjny ajvar zawierał opalaną paprykę, która nadawała mu słodyczy zmieszanej z lekko dymnym smakiem (paprykę się opalało, smażyło i blendowało, voilà.)
Przepis na ajvar doskonały znajdziecie na jadłonomii.
/ http://www.jadlonomia.com/przepisy/ajvar-doskonaly/
photos: google.pl
Nie słyszałam o tym sosie :)
OdpowiedzUsuńAjvar- ciekawa nazwa. ;D Nigdy o nim nie słyszałam, dzięki za poszerzenie horyzontów. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Znam i bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJutro wejdę na stronę i sprawdzę przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i wykorzystuję w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz słysze tą nazwę ;)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńNigdy go nie jadłam :)
Mniam :D Od czasu do czasu sięgam po ten produkt.
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę o tym sosie :)
OdpowiedzUsuńFajnie jest dowiedzieć się czegoś nowego :)
http://paulan-official-blog.blogspot.com/
nie znama
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ajvar, ale raczej kupuję gotowy. Teraz w końcu się zmobilizuję i zrobię sama :)
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam, ale jadłam kilka razy autorstwa różnych osób, a ostatnio kupiłam kilka słoiczków w Biedronce. Ogólnie bardzo lubię tę pastę, super pasuje do kanapek lub wafli ryżowych :)
OdpowiedzUsuńA pierwszy raz o nim słyszę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ajvar! <3
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńTak, jak lubię.
Smacznie, pysznie!
Smaki różnych innych krajów czasem bywają przepyszne.
Miło je odkrywać.
Pozdrowionka cieplutkie :)
Nie znałam wcześniej tego sosu. Bardzo fajne ma składniki ❤️
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie robiłam ajvaru. Sezon na warzywa w pełni więc trzeba go wykorzystać ;)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny! :D
OdpowiedzUsuńWiele razy widziałyśmy go w przepisach ale jakoś nie miałyśmy okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie! ciekawe jak smakuje takie połączenie ; )
OdpowiedzUsuńciemoszewska.blogspot.com
Nie miałem jeszcze okazji spróbować Ajvaru. W kuchni macedońskiej używa się także pindżuru, który także robi się na bazie papryki. W kuchni macedońskiej przyrządza się nawet pastę z bakłażanów, która nazywa się malidzano. Zresztą kuchnia macedońska słynie z różnych wyśmienitych dań, które warto spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
O, to coś zdecydowanie w moim guście!!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Ajvar i Pindżur (to podobna pasta) - rewelacyjnie smakują do pieczonego mięsa czy na kanapce :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takim produkcie. Zaciekawił mnie. :)
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
Kiedyś jadłam ajvar z Lidla - smakował mi póki nie odstawiłam soli.... teraz jest dla mnie za słony :P Sama nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego sosu i nigdy żadnego nie próbowałam ;) Ale brzmi jak coś co pasowałoby mojemu podniebieniu ;) No i wygląda zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o tym wcześniej, człowiek uczy się całe życie :D
OdpowiedzUsuńMniam chetnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/07/red-dress.html
Jadłam to ostatnio jak robiłam tosty, akurat taki słoiczek dostaliśmy od kogoś :D Nawet smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)
Już gdzieś słyszałam o tym ale nie wiedziałam co to było, teraz wiem i na pewno spróbuję :D
OdpowiedzUsuńNie przepadam za papryką, więc chyba nie polubiłabym się z tym produktem, ale jest ciekawym produktem ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Nie znam go ;D
OdpowiedzUsuńNiestety nie znam :o Ale czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post :)
http://www.stylishmegg.pl/2017/07/jezioro-roznowskie-i-rozowy-flaming.htm
Wygląda bardzo smacznie, z wielką chęcią kiedyś wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńCoś zdecydowanie dla mnie, wygląda bardzo apetycznie. Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńja co roku w ilości hurtowej robię ajavary ze swojego sprawdzonego przepisu :). Zdecydowanie moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńKuchnia bałkańska słynie z dużej ilości mięsa, ale na szczęście ten dodatek jest wegański. Uwielbiam i często przygotowuję do pieczonych ziemniaków, smażonych warzyw i sałatek.
OdpowiedzUsuń