piątek, 10 marca 2017

TEMPEH- CO TO JEST?

Niedawno miałam praktyki w szpitalu, gdzie zebrałam mnóstwo wywiadów żywieniowych. Podczas pobytu w szpitalu trafił mi się pacjent z chorobą Leśniowskiego-Crohna (zapalna choroba jelit), który od dwudziestu lat jest wegetarianinem. Podczas wywiadu chciałam poznać wszystkie źródła białka w diecie, dlatego starałam się wymienić znane mi wegetariańskie produkty. Tak jak tofu było panu znane, tak nie miał on bladego pojęcia, czym jest tempeh. Właśnie w tamtym momencie uświadomiłam sobie, że dla zapracowanego człowieka, który nie ma czasu na poszerzanie swojej żywieniowej wiedzy słowo tempeh może być obce.
Tempeh jest wytwarzany z fermentowanych ziaren soi i jest to produkt wegański. Od tofu odróżnia go orzechowy smak oraz chrupiąca struktura. Zawiera identyczną ilość białka co mięso. Jest świetnym źródłem żelaza, wapnia, magnezu. Osobom nieznającym smaku fermentowanej soi poleca się tempeh wędzony

Jeżeli nie raduje was pomysł jedzenia samego tempehu, to polecam wykonać klopsiki z przepisu ervegan'a!

/ Women's Health (październik 2016)   
photos: google.pl

14 komentarzy:

  1. W wielu wegańskich restauracjach jest mnóstwo propozycji z tempehem wroli głównej, niektóre naprawdę warte uwagi :) Sama jeszcze go nie przygotowywałam w żadnym daniu.
    Pozdrawiam cieplutko! Udanego weekendu życzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba kiedyś jadłam bo brat dawał mi na spróbowanie (jest wegetarianinem) ale jak mam być szczera nie pamiętam jak to smakuje..

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem tym zaciekawiona,ale wątpię,że znajdę to gdzieś w Holandii, gdzie w Polsce mogłabym zakupić do skosztowania ? Będę w maju na urlopie, jestem ciekawa :)
    Pozdrawiam,kikawww.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach ze zdrową żywnością, może w markecie na specjalnym dziale :)

      Usuń
  4. Już zapomniałam o tempeh a pamiętam, że bardzo chciałam go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fermentowana soja jest podobno bardzo zdrowa ale jakoś tempeh nie spotkałam jeszcze nigdzie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz słyszę o tempehu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Raz chciałyśmy kupić ale był zbyt drogi :P Jednak niewykluczone, że kiedyś go wreszcie spróbujemy bo tofu to u nas już normalka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz spotykam się z taka nazwą jak Tempeh.

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam i jakoś nie mam ochoty ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakoś nie mam zaufania do soi, ale produkt faktycznie bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja nie słyszałam o tym zupełnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię, uwielbiam wędzony i w słodkiej papryce. ;) Na szczęście są u mnie dostępne bez problemu.

    OdpowiedzUsuń