Krem ze szparagów, to jedna z prostszych w przygotowaniu zup. Robi się ją naprawdę szybko i w takim samym tempie znika z talerzy:
Krem ze szparagów:
⌦ pęczek zielonych szparagów
⌦ 4 łyżki masła czosnkowego
⌦ 1 cebula
⌦ 1 ziemniak
⌦ 1 ząbek czosnku
⌦ 1 l. bulionu
⌦ 100 ml jogurtu naturalnego
⌦ sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
⑴ Szparagi pokroić na 3 cm kawałki, cebulę i ziemniaka w kostkę, czosnek drobno posiekać.
⑵ W garnku rozpuścić 2. łyżki masła, zeszklić.
⑶ Dodać czosnek i ziemniaka. Smażyć ok. 5 min.
⑷ Dorzucić szparagi (bez główek), resztę masła, przyprawić. Smażyć 3 min.
⑸ Wlać bulion i dorzucić główki szparagów. Gotować do miękkości warzyw.
⑹ Zmiksować w blenderze z jogurtem.
Szparagi można również wykorzystać na drugie danie. Wystarczy, że odkroimy ok. 3 cm z dolnej części szparaga i będziemy go gotować na parze przez ok. 5 min. U mnie szparagi wystąpiły w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem, ogórków z chilli produkcji mojej mamy, surówki z buraczków i kotletem z piersi kurczaka.
Jest pełno pomysłów na wykorzystanie szparagów, wykorzystajcie je, póki jeszcze jest czas!
Szparagi są bogate w kwas foliowy, witaminy C, E, wapń, fosfor, potas.
Po więcej inspiracji zapraszam na instagram @foxydiet
/ http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html
photos: by me
Smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem ze szparagów :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG - KLIK
Kocham te zielone cuda! Gdzie kupiłaś w tak świetnej cenie?
OdpowiedzUsuńWe Wrocławiu na ulicy Ładnej jest taki warzywniak, gdzie Pani Basia ma cudowne ceny! :)
UsuńOooo - widzę, że naprawdę fajna sprawa z tymi szparagami! :)
OdpowiedzUsuńPotrzebuję takiego kremu ze szparagów!
Pozdrawiam :)
My w tym roku totalnie olałyśmy szparagi :P Jakoś nigdy specjalnie za nimi nie szalałyśmy ;) Ale Twoje umiejętności kulinarne są godne pochwały ;P
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, moglabym je jesc kilogramami! <3
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi ochoty
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szparagi :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam<3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szparagi i zazwyczaj dodaję je do moich warzywnych mieszanek, ale może jutro zrobię w końcu jakiś krem z ich udziałem ;))
OdpowiedzUsuńO ja! Taki cudny pęczek ( cieniutkie!) i tak tanio? zupa super ;)
OdpowiedzUsuńNie szaleję za szparagami, ale zjeść mogę :)
OdpowiedzUsuńAh taki kremik ze szparagów bym chętnie zjadła! :)
OdpowiedzUsuńPiękne dania! Uwielbiam szparagi :)
OdpowiedzUsuńJa za szparagami nie przepadam, ale propozycja bardzo ciekawa :)
OdpowiedzUsuńSzparagi uwielbiam i taki krem przyrządzam często! Wiem, że jest pyszny i zdrowy!
OdpowiedzUsuńCiekawe pomysły! :)
OdpowiedzUsuńJa niedawno próbowałam szparagów i jakoś mi nie zasmakowały, ale może to kwestia przyrządzenia.
Pozdrawiam. :)
windowofmfashion.blogspot.com
Mniam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńOjeej ja uwielbiam szparagi :) Zupa krem jest przepyszna. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszna i kolorowa propozycja.
OdpowiedzUsuńszparagi hmmmm... nie jadłam chyba nigdy :o
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
ANRU
Ostatnio polubiłam szparagi, całkiem smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)
Dziękuję za odwiedziny :)
Bardzo lubię szparagi. Szkoda, że sezon nie trwa dłużej, dużo dłużej :)
OdpowiedzUsuńLubię szparagi. Niestety w tym roku ich nie jadłam...
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
Pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.stylishmegg.pl/2017/06/letnia-stylizacja.html
Wygląda przepysznie, ale niestety nienawidzę szparagów, haha :D
OdpowiedzUsuńCały czas mam w planach zupę ze szparagów, ale do tej pory kupiłam tylko jeden ich pęczek i po prostu ugotowałam je na parze :D Zaraz minie sezon i tak się to skończy :P
OdpowiedzUsuńBoże ja ubustwiam szparagi <3 ahhh to jest najlepsze co moze być :D
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com
Wygląda to przepysznie Lisku! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
FotoHart
zieleno i zdrowo mi ^^
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) ja w zasadzie lubię jeść wszystko, więc dla mnie nie ma niesmacznych potraw. Jak uda mi się znaleźć szparagi w dobrej cenie, na pewno zainspiruję się twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko myszko :*
Nigdy nie jadłam szparagów, muszę kiedyś spróbować, może za rok się uda :D zupa wygląda dość zdrowo :)
OdpowiedzUsuńFajnie, mam nadzieje, że zaliczenie pozytywnie wyszło :)
Ja z zielonych warzyw najbardziej lubię brokuły :)
OdpowiedzUsuńhttp://paulan-official-blog.blogspot.com/
No proszę, ja dopiero co zjadłam z nich zupę-krem.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam szparagów, jakoś nie mogę się do nich przekonać, ale może kiedyś mi się uda i spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
http://princessdooomiii.blogspot.com
Szparagi jadłam raz, moja mama zrobiła. Mnie smakowały jej nie xD
OdpowiedzUsuńZa bardzo nie lubię szparagów, ale są zdrowe :)
OdpowiedzUsuńTeż gotowałam krem, ale mój ie miał takiego pięknego koloru :(
OdpowiedzUsuńW sumie to takich świeżych, zielonych szparagów nie jadłam, aż dziwne ;) muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńChyba nie ma warzyw których nie lubię. Nawet przekonałam się do selera;) Wspaniała propozycje!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy sama nie gotowałam szparagów :D Najwyższa pora się przełamać, bo baaardzo mi smakują :D
OdpowiedzUsuńSzparagi kocham <3 I jest to miłość bezgraniczna. Szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko :(
OdpowiedzUsuńuwielbiam szparagi :)
OdpowiedzUsuńPrzez samo patrzenie na zdjęcia aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupa :) Kuchnia niemiecka słynie z dań ze szparagów. Bardzo pyszne są szparagi polane sosem beszamelowym. Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Uwielbiam szparagi, szkoda tylko, że jem je raz na ruski rok, bo nie zawsze mam możliwość je zrobić... (u mnie nie wszyscy domownicy to lubią).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Tak Po Prostu BLOG :)
Szparagi bardzo lubię, więc przepisy kolekcjonuję :)
OdpowiedzUsuńKrem ze szparagów - uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń