Pewnie słyszeliście już określenie piątego smaku, smaku umami. Jest on delikatny, nieuchwytny, mięsny, nie kwaśny, nie gorzki, nie słony i nie słodki. Jest po prostu inny. Europejczykom ciężko jest określić piąty smak, jednak Azjatom udaje się to świetnie. Umami charakteryzuje smak bulionu, dojrzałego sera, soczystych pomidorów, kobiecego mleka (!). Przemysł spożywczy postanowił wytworzyć sztucznie smak umami, który obecnie ukrywa się pod nazwą glutaminianu sodu, czyli pospolitego E621.
Piąty smak może kusić swoją niezwykłością, ale należy jednak pamiętać, że ten, znajdujący się w postaci sztucznie wytworzonego glutaminianu sodu, zawarty w śmieciowym żarciu, spożyty w dużych ilościach jest szkodliwy.
Zapraszamy na nasz profil na Instagramie, gdzie dużo się dzieje! @foxydiet
/ focus.pl ekologia.pl
photos: google.pl
photos: google.pl
Nigdy o tym nie słyszałam .. ;O
OdpowiedzUsuńW takim razie chcę skosztować ten piąty smak :) ...ale koniecznie prawdziwy, a nie glutaminiam sodu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
ojej jak ciekawie :D
OdpowiedzUsuńlittle-jay999.blogspot.com
O umami i glutaminianie słyszałam :) Mam wrażenie, że połowa mojej diety to umami, bo rosół bez kostki rosołowej z samych warzyw i mięsa jakoś tak jak nie rosół smakuje a jak tłuszcz z odrobiną aromatu warzyw :D
OdpowiedzUsuńciekawe :)
OdpowiedzUsuńZnam to doskonale nie raz próbowałam w daniach odtworzyć ten smak :)
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę ;o
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
przyznaję,że nigdy o tym nie słyszałam. Ciekawy post xx
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa tego smaku (prawdziwego) :)
OdpowiedzUsuńCiekawych rzeczy można dowiedzieć się z Twojego bloga.
Mój blog - Klik
Słyszałam o tym...
OdpowiedzUsuńSłyszałam o nim,jest to dla mnie coś bardzo ciekawego, jednak faktycznie Europejczykom trudniej jest określić ten smak. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
http://princessdooomiii.blogspot.com
O tym smaku dowiedziałam się z Top Chefa :P
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym smaku. Faktycznie ciężko jest go nam określić :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńwiedziałam o nim ale nigdy się nad nim nie zastanawiałam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę cudownego weekendu :)
ANRU,
Najlepiej unikać produktów z glutaminanem sodu.. okropność! :)
OdpowiedzUsuńnie słyszałam, ale jakos sceptycznie podchodze do sztucznych smaków
OdpowiedzUsuńNiestety zamiast szukać tego smaku w naturze często ludzie sięgają po sztuczne zamienniki :/
OdpowiedzUsuń