środa, 9 listopada 2016

SMAK UMAMI



Pewnie słyszeliście już określenie piątego smaku, smaku umami. Jest on delikatny, nieuchwytny, mięsny, nie kwaśny, nie gorzki, nie słony i nie słodki. Jest po prostu inny. Europejczykom ciężko jest określić piąty smak, jednak Azjatom udaje się to świetnie. Umami charakteryzuje smak bulionu, dojrzałego sera, soczystych pomidorów, kobiecego mleka (!). Przemysł spożywczy postanowił wytworzyć sztucznie smak umami, który obecnie ukrywa się pod nazwą glutaminianu sodu, czyli pospolitego E621.
Piąty smak może kusić swoją niezwykłością, ale należy jednak pamiętać, że ten, znajdujący się w postaci sztucznie wytworzonego glutaminianu sodu, zawarty w śmieciowym żarciu, spożyty w dużych ilościach jest szkodliwy.

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie, gdzie dużo się dzieje! @foxydiet

/ focus.pl   ekologia.pl
photos: google.pl

17 komentarzy:

  1. W takim razie chcę skosztować ten piąty smak :) ...ale koniecznie prawdziwy, a nie glutaminiam sodu!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej jak ciekawie :D


    little-jay999.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. O umami i glutaminianie słyszałam :) Mam wrażenie, że połowa mojej diety to umami, bo rosół bez kostki rosołowej z samych warzyw i mięsa jakoś tak jak nie rosół smakuje a jak tłuszcz z odrobiną aromatu warzyw :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam to doskonale nie raz próbowałam w daniach odtworzyć ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwsze słyszę ;o

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. przyznaję,że nigdy o tym nie słyszałam. Ciekawy post xx

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem ciekawa tego smaku (prawdziwego) :)
    Ciekawych rzeczy można dowiedzieć się z Twojego bloga.
    Mój blog - Klik

    OdpowiedzUsuń
  8. Słyszałam o nim,jest to dla mnie coś bardzo ciekawego, jednak faktycznie Europejczykom trudniej jest określić ten smak. :)

    Pozdrawiam ♥
    http://princessdooomiii.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. O tym smaku dowiedziałam się z Top Chefa :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Słyszałam o tym smaku. Faktycznie ciężko jest go nam określić :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  11. wiedziałam o nim ale nigdy się nad nim nie zastanawiałam ;)


    Pozdrawiam i życzę cudownego weekendu :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepiej unikać produktów z glutaminanem sodu.. okropność! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie słyszałam, ale jakos sceptycznie podchodze do sztucznych smaków

    OdpowiedzUsuń
  14. Niestety zamiast szukać tego smaku w naturze często ludzie sięgają po sztuczne zamienniki :/

    OdpowiedzUsuń