piątek, 27 stycznia 2017

JAK NAJLEPIEJ STOSOWAĆ KURKUMĘ?


Kurkuma- złota przyprawa stosowana w dużych ilościach w krajach Dalekiego Wschodu. Przyprawa ta działa cytotoksycznie, co oznacza, że jest toksyczna dla komórek nowotworowych, a to za sprawą zawartej w niej kurkuminy. Kurkuma nie jest jednak przyswajalna przez organizm, dlatego powinno się ją spożywać razem z pieprzem, bądź papryką, ponieważ przyprawy te zwiększają wchłanianie kurkumy nawet do dwóch tysięcy razy! Już niewielka, codzienna porcja kurkumy zmniejsza zachorowalność na raka płuc o kilka razy! Osobiście zaczęłam pijać wodę z cytryną z dodatkiem imbiru, kurkumy, cynamonu i pieprzu. Spróbujcie, polecam.


/ stressfree.pl
photos: google.pl

17 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam, że kurkuma nie jest przyswajalna przez nasz organizm sama w sobie ale w sumie zawsze używałam jej razem z pieprzem i solą :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaję kurkumę niemalże do wszystkiego. Stosuję ją również w maseczkach na twaarz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam pojęcia, że lepiej stosować ją z pieprzem! O, to już wiem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo - bardzo często stosuję ją właśnie w towarzystwie pieprzu :) Czasem też dodaję do dań z curry :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile przydatnych informacji! uwielbiam twoje wpisy ; )

    ciemoszewska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kurkume! Jedna z lepszych przypraw :)

    Ciotkastiv.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama piję podobną miksturę :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Hah, kurkuma najbardziej kojarzy mi się z pysznymi ogórkami :D I używałam ją też parę razy w celach kosmetycznych jako maskę na trądzik :) Nigdy nie słyszałam o takiej mieszance. Zostanę tu u ciebie na dłużej, czekam na więcej takich 'naturalnych lekarstw' :D
    Pozdrawiam,
    galantyka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie miałam o tym pojęcia! Bardzo pomocny post :D
    MÓJ BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kurkumę dodaję ją tam gdzie tylko mogę

    OdpowiedzUsuń
  11. Będę pamiętać żeby stosować ją z pieprzem lub papryką :) Sama dodaję ją do warzyw, nie jestem w stanie wypić wody z jej dodatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. muszę wyprobowac, jeszcze nie stosowalam :)

    http://dalenadaily.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Staram się dodawać kurkumę do dań warzywnych (choć częściej stosuję mieszankę curry), ale smaku wody z jej dodatkiem nie potrafię sobie wyobrazić :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Czasem dodamy kurkumy odrobinę za dużo i już danie ma gorzki smak :/

    OdpowiedzUsuń
  15. Kurkuma kojarzy mi sie z ladnym zapachem i kolorem pizzy w pizzerii Pod Strusiem. W sumie z niczym innym ;) Ja nie uzywam, bo nie mam do czego.

    OdpowiedzUsuń
  16. Warto ją używać bo zdecydowanie więcej właściwości. Udowodniono, że kurkuma uwalnia wszystkie swoje właściwości i najlepiej się wchłania po podgrzaniu co ma miejsce gdy dodajemy ją do potraw doprawiając na końcu gotowania. Zwykle potrawy doprawiamy też pieprzem,więc jej moc wchłaniania podwójna ;) Jeśli potraw nie podgrzewamy np. koktajle wtedy dorzucamy trochę pieprzu czarnego lub cayenne. Warto dodać trochę tłuszczu np kokosowego. Wodę można zastąpić sokiem, bedzie smaczniej :) pozdrawiam. Ola

    OdpowiedzUsuń