Kurkuma- złota przyprawa stosowana w dużych ilościach w krajach Dalekiego Wschodu. Przyprawa ta działa cytotoksycznie, co oznacza, że jest toksyczna dla komórek nowotworowych, a to za sprawą zawartej w niej kurkuminy. Kurkuma nie jest jednak przyswajalna przez organizm, dlatego powinno się ją spożywać razem z pieprzem, bądź papryką, ponieważ przyprawy te zwiększają wchłanianie kurkumy nawet do dwóch tysięcy razy! Już niewielka, codzienna porcja kurkumy zmniejsza zachorowalność na raka płuc o kilka razy! Osobiście zaczęłam pijać wodę z cytryną z dodatkiem imbiru, kurkumy, cynamonu i pieprzu. Spróbujcie, polecam.
/ stressfree.pl
photos: google.pl
Nie wiedziałam, że kurkuma nie jest przyswajalna przez nasz organizm sama w sobie ale w sumie zawsze używałam jej razem z pieprzem i solą :]
OdpowiedzUsuńDodaję kurkumę niemalże do wszystkiego. Stosuję ją również w maseczkach na twaarz :)
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia, że lepiej stosować ją z pieprzem! O, to już wiem. ;)
OdpowiedzUsuńOoo - bardzo często stosuję ją właśnie w towarzystwie pieprzu :) Czasem też dodaję do dań z curry :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ile przydatnych informacji! uwielbiam twoje wpisy ; )
OdpowiedzUsuńciemoszewska.blogspot.com
Uwielbiam kurkume! Jedna z lepszych przypraw :)
OdpowiedzUsuńCiotkastiv.blogspot.com
Przydatna informacja :)
OdpowiedzUsuńSama piję podobną miksturę :P
OdpowiedzUsuńHah, kurkuma najbardziej kojarzy mi się z pysznymi ogórkami :D I używałam ją też parę razy w celach kosmetycznych jako maskę na trądzik :) Nigdy nie słyszałam o takiej mieszance. Zostanę tu u ciebie na dłużej, czekam na więcej takich 'naturalnych lekarstw' :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
galantyka.blogspot.com
Nie miałam o tym pojęcia! Bardzo pomocny post :D
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG - KLIK
Uwielbiam kurkumę dodaję ją tam gdzie tylko mogę
OdpowiedzUsuńBędę pamiętać żeby stosować ją z pieprzem lub papryką :) Sama dodaję ją do warzyw, nie jestem w stanie wypić wody z jej dodatkiem ;)
OdpowiedzUsuńmuszę wyprobowac, jeszcze nie stosowalam :)
OdpowiedzUsuńhttp://dalenadaily.com
Staram się dodawać kurkumę do dań warzywnych (choć częściej stosuję mieszankę curry), ale smaku wody z jej dodatkiem nie potrafię sobie wyobrazić :P
OdpowiedzUsuńCzasem dodamy kurkumy odrobinę za dużo i już danie ma gorzki smak :/
OdpowiedzUsuńKurkuma kojarzy mi sie z ladnym zapachem i kolorem pizzy w pizzerii Pod Strusiem. W sumie z niczym innym ;) Ja nie uzywam, bo nie mam do czego.
OdpowiedzUsuńWarto ją używać bo zdecydowanie więcej właściwości. Udowodniono, że kurkuma uwalnia wszystkie swoje właściwości i najlepiej się wchłania po podgrzaniu co ma miejsce gdy dodajemy ją do potraw doprawiając na końcu gotowania. Zwykle potrawy doprawiamy też pieprzem,więc jej moc wchłaniania podwójna ;) Jeśli potraw nie podgrzewamy np. koktajle wtedy dorzucamy trochę pieprzu czarnego lub cayenne. Warto dodać trochę tłuszczu np kokosowego. Wodę można zastąpić sokiem, bedzie smaczniej :) pozdrawiam. Ola
OdpowiedzUsuń