niedziela, 26 czerwca 2016

CIEKAWOSTKI/ CZEKOLADOWY SMAK

Dzisiaj znowu będzie o zamiennikach. Chciałam napisać coś innego, ale póki co nie mam czasu (praktyki, praca, obrona licencjacka). Jeśli jesteście ciekawi, czym można zastąpić słodzone kakao czytajcie dalej.


Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego smakiem i zapachem przypomina kakao, ale nie posiada zawartej w nim kofeiny oraz teobrominy. Ponadto mączka ta bogata jest w wapń (kwas szczawiowy obecny w kakao blokuje prawidłowe wchłanianie Ca), potas, magnez, sód, fosfor, witaminę A oraz witaminy z grupy B.  Dodatkowo karob jest mniej kaloryczny niż kakao, posiada niższą zawartość tłuszczu (aż siedmiokrotnie!), a co najważniejsze ma naturalnie słodki smak!



/ źródła: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17852490
http://stressfree.pl/karob-zdrowy-zamiennik-czekolady/

46 komentarzy:

  1. o, bardzo fajny zamiennik :)/Karolina


    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny produkt, używam w swojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy o tym nie słyszałam ,ale na pewno sobie to gdzieś zapiszę :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie - kikawww.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzadko pije kakao więc to mi się nie przyda :) Ciekawy pomysł na post

    Truskaweczka (klik)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwsze słyszę o czymś takim :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałam o nim wcześniej, ale wydaje się być fajnym zamiennikiem. :)
    x-lauraxx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Często można go spotkać w produktach nabiałowych szczególnie w jogurtach owocowych i zawsze wydawało mi się że to nie jest dobry składnik i go unikałam :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy post :)Zawsze można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć z twojego bloga :D
    Gattta

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy o nim nie słyszałam, ani nie widziałam ;o
    Skoro sakiem przypomina kakao, to na pewno by mi zasmakował :D
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za kakao, więc nie potrzebuję zamienników :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy o tym nie słyszałam. Myśle, że to dobry zamiennik, ponieważ lubie kakao, dodaje je czesto do owsianki :)
    Zapraszam-Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz słyszę ale może spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  13. Może i jest nieco zdrowszy od kakao ale zdecydowanie nie zastępuje go w smaku ;) Melasę z karobu bardzo lubimy jednak karobu w proszku przestałyśmy używać bo nie mogłyśmy przekonać się do jego smaku :/

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie słyszałam nigdy o tym, ale myślę, że to bardzo fajny zamiennik.

    OdpowiedzUsuń
  15. Totalnie się nie znam na takich rzeczach, ale dobrze wiedzieć :)
    Zapraszam! www.zuzu-zuzannaxx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Wydaje mi sie ze widziałam to pod bardziej płynną postacią XX
    nxbrooo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja mama robi polewę z karobu na ciasto (zamiast czekoladowej) i jest przepyszna! Pozdrawiam! Będę wpadać częściej :)

    http://ansupansu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. cos o tym slyszalam juz :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeszcze nigdy o tym nie słuszałam. Pychotka!
    Obserwujemy?
    Pozdrawiam serdecznie
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  20. nie próbowałam jeszcze ale bardzo ciekawy zamiennik :)
    meegstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. ciekawe!

    zapraszam do siebie po inspiracje :) > https://alekli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Cenna informacja, będę musiała wypróbować. Nie slyszałam jeszcze o takim zamienniku. :-)

    Pozdrawiam,
    www.kosmetykiani.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Może się skuszę! Pozdrawiam,
    https://wrrabii.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawe ! :P
    shelikess.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Szczerze mówiąc karobu jeszcze nie stosowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie słyszałam o tym zamienniku :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy jeszcze o tym nie słyszałam :)
    Pozdrawiam!
    zubrzycanka.blospot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. oo ciekawe ;)

    milosczycieszkola.blogspot.com zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Nawet o czymś takim nie słyszałam, ale chyba nic nie da rady podrobić smaku cieplutkiego kakao, które będzie się piło w chłodne dni (jak ten!).

    OdpowiedzUsuń
  31. No widzisz, nie wiedziałam :) Ale i tak nie wolno mi nic co ma kakao, więc już tego nie potrzebuję-przywykłam ;)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  32. ciekawostka, nie słyszałam o takim zamienniku, jak na razie ja nie potrzebuje zamiennika, moja dieta mi odpowiada a z czekolady raczej bym nie zrezygnowała :D
    pozdrawiam cieplutko myszko :*
    ayuna-chan.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. czekolada to zdecydowanie mój ulubiony smak!
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  34. Woow, nie wpadłabym na taki zamiennik, przydatne :))

    MÓJ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  35. oj pierwsze słysze :D ale ja również nie zrezygnowałabym raczej z czekolady! mogę ograniczyć, ale nie zrezygnować :)

    claudiyye.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Rewelacyjny post! Nigdy nie słyszałam o takim produkcie, naprawdę super notka! Jestem strasznym łasuchem, więc dobrze wiedzieć czym zastąpić czekoladę :)
    Zapraszam: http://allixaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  37. Używam go bardzo często, ale kladdkaka wychodzi bardzo inaczej z karobem niż robiąc ją pół na pół czy z kakao. A kupiłam karob przypadkiem, bo znalezienie kakao bez dodatków typu soja, gluten itd to horror (teraz już kupuje ziarno i mielę).

    OdpowiedzUsuń
  38. Wcześniej o tym nie słyszałam ;)

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  39. Jeszcze nie próbowałam, ale chętnie bym sięgnęła! :)
    Mój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Lubię takie ciekawostki ! ;) Zawsze czegoś nowego się dowiem :)

    OdpowiedzUsuń