wtorek, 7 czerwca 2016

CIEKAWOSTKI/ TYP MĄKI

Jeżeli, gdy jesteś w sklepie na dziale z mąkami na widok dużych liczb stojących przy wyrazie typ oblały Cię zimne poty, to tym postem postaram się zniwelować lęk przed wybraniem odpowiedniej mąki!


Wybór mąki nie jest taki trudny, jakim się wydaje być. Istnieją mąki o typie 400, 450, 500, 550, 650, 750, 1400, 1850, 2000 oraz 3000. A co oznacza typ? Otóż im wyższy typ, tym mąka ma ciemniejszą barwę, większą zawartość substancji mineralnych ( tzw. popiołu) oraz jest mniej przemielona. Wiąże się to z faktem, iż niższym typem oznaczone są mąki, które uzyskuje się głównie z bielma ziarna, a większym te, które oprócz bielma posiadają również okrywy owocowo-nasienne. Natomiast liczba to nic innego, jak zawartość składników mineralnych pomnożona przez 1000. Na przykład: zawartość popiołu w mące typu 750 to 0,75%.

45 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy i przydatny wpis! Nigdy wcześniej właśnie nie wiedziałam, co oznacza ten "typ", teraz już będę wiedziała, jak wybierać! :))

    Pozdrawiam ♥
    http://princessdooomiii.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomimo, że mąki nie jadam, bo zdrowie mi nie pozwala, to zawsze dobrze wiedzieć. Nigdy nie rozumiałam tych typów mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Typów mąki jest bardzo dużo. Ja zazwyczaj wybieram 2000. :)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Słowo "zdrowe" nie powinno być użyte przy mąkach pszennych. Mąki zdrowe są natomiast zrobione z m.in. kokosa, migdałów, żołędzi, topinamburu, gryki, żyta. Oczywiście jasne jest, że lepiej wybrać mąkę o wyższym typie, ponieważ zawiera więcej składników mineralnych.

      Usuń
  5. Najczęściej chyba kupuję 450 z biedry :D

    nonstopyou.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. O tych zawartościach nigdy nie dyskutowałam, za to nie używam mąki pszennej,a pełnoziarnistą itd. ;)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze mówiąc, nie spotkałam się z "typami mąki". Biorę pierwszą lepszą, ale z drugiej strony niekoniecznie może to być akurat ta z dużą zawartością substancji mineralnych...
    cosska-life.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. O: moje wątpliwości co do mąki zostały rozwiane!

    http://mylifeasidzys.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Przydatny post :)
    Nawet gdybym w tak łatwy sposób chciała wytłumaczyć swoim klientom co dany typ mąki oznacza to oni i tak nie będą wiedzieć :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zastanawiałam się dzisiaj nad tym :D Fajnie jest też zrobić własną mąkę np. Z płatków owsianych i wymieszać ją ze zwykłą :)

    Ultrakobiecy blog o muzyce:

    gitaraiszpilki.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Super post! Lubię dowiadywać się takich rzeczy :D
    claudia-ss.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo przydatny post! Zawsze zastanawiałam się co te cyferki oznaczają i co mają do tego gdzie ich używać :D
    justsayhei.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Przydatna informacja! :)
    https://swiatmalutkiej.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawie, krotko i na temat :*
    nxbrooo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Nic mi to nie mówi. O co chodzi z tą zawartością popiołu? To dobrze czy źle? Która jest lepsza, zdrowsza, czy może jedna z nich spożywana w dużych ilościach może szkodzić? Czy ta z zawartością popiołu jest dobra do konkretnych potraw? O tym bym chciała przeczytać, a nie o cyferkach, które mogę wszędzie w necie znaleźć.

    Oczy Outsidera blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popiół to pozostałość po spaleniu substancji organicznej. Zawiera większość pierwiastków, które się w nim znajdowały, choć wchodzą one po spopieleniu w skład innych związków chemicznych. Czyli popiół jest pożądany. Nie rozumiem, jak nie mogłaś tego znaleźć, skoro znalazłaś wyjaśnienie typów mąk :)

      Usuń
  16. Bardzo fajnie napisany post!
    Ujęłaś wszystkie ważne informacje :D
    Mój blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie wiedziałam o tym że w mące jest popiół :)

    londonkidx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Odwzajemniam komentarz u siebie. Bardzo przydatny post. :) Chyba zostanę tu na dłużej... A ty?
    Mój blog-KLIK!

    OdpowiedzUsuń
  19. A zawsze się zastanawiałam o co chodzi z tymi typami :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię takie interesujące posty :) Oczywiście chętnie obserwuję ;)
    Buziaczki :*:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie zwracałam na to uwagi ;)
    http://mondayxmorning.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. ciekawie! ;D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. ciekawie napisany post, mozna sie dowiedziec sporo rzeczy z ktorych nie zdawalo się sprawy;)
    justbasicstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie wiedziałam, o co chodzi z tym typem, a teraz już wiem. Szkoda, że nie napisałaś, do czego najlepiej używać danego typu mąki, post byłby bardziej pomocny, przynajmniej dla mnie.
    _____________
    pisane-atramentem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja nigdy nie zastanawiałąm się nad tym ;D
    pozdrawiam!

    claudiyye.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Za to lubię Twojego bloga. Często można się wiele ciekawych informacji dowiedzieć. Szczerze nigdy nie wiedziałam o co chodzi z tymi typami :)
    Anonimoowax - Klik

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam . Fajnie poczytać od czasu do czasu takie ciekawostki;)

    kariaxv.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Fajny, ciekawy post. Czekam na kolejne! Pozdrawiam cieplutko!
    http://aleerka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  29. świetny post <3
    Obserwuję <3
    Zapraszam do mnie <3
    http://poziomka1.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. Wow nie wiedziałam że istnieje aż tyle rodzajów mąki :D fajnie że ktoś porusza takie tematy :D

    Truskaweczka

    OdpowiedzUsuń
  31. Dla mnie to czarna magia, kompletnie nie potrafię tego zrozumieć.
    Zacznę kupować mąkę na ślepo :D
    pozdrawiam cieplutko myszko :*
    w wolnej chwili zapraszam do siebie ♥
    ayuna-chan.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Nigdy nie zwróciłam uwagi na typ mąki, nie wiedziałam, że w ogóle coś takiego istnieje!

    W wolnej chwili zapraszam do siebie
    http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja nigdy się nie zastanawiałam nad rodzajami mąki :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Ojej, nie wiedziałam, że jest aż tyle typów mąki. :D

    lady-aria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Czyli co, im bardziej biała, drobna i sypka jest mąka, tym droższa? Tak pewnie by wychodziło, bo 'popiół' nie jest chyba zbyt lubiany! ;]

    KULTURA & FETYSZE BLOG (KLIK!)

    OdpowiedzUsuń
  36. My zawsze wybieramy mąki pełnoziarniste ale mamy też orkiszową 750 do drożdżowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń