wtorek, 31 stycznia 2017

JAKI KOLOR POWINNO MIEĆ ŻÓŁTKO KURZE?

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego po rozbiciu skorupki jajka raz wypływające żółtko jest jasne, a innym razem ciemne? Ten kolor jest naprawdę istotny!


Ciemniejsze żółto pochodzi od kury z chowu wolnego, ponieważ ma ona swobodę w poruszaniu i je więcej produktów, które wpływają na zabarwienie żółtka. Żółtko takie jest bogatsze w ksantofil (zawarty w ciemnych, zielonych liściach roślin), witaminy A, D, E, beta-karoten, a także w kwasy omega-3. Kiedy kura chodząca po wybiegu, taka kura modelka, podje sobie pokrzywę, sałatę, liście kapusty, liście pietruszki, liście selera, szpinak, cykorię, jarmuż, cukinię, nasiona lnu, czy inne wspaniałości (jak na modelkę przystało), wtedy wszystkie pozyskane składniki odżywcze skumulują się w żółtku, które osiągnie kolor pomarańczowy.
Jasne żółtko będzie pochodziło od kury z chowu klatkowego, od kury więźniarki, która nie może zawalczyć o intensywniejszy kolor żółtka, jak i o swoje zdrowie. Jednocześnie żółtko te będzie uboższe w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. 

24 komentarze:

  1. Warto przy jajku wspomnieć o cholinie, która teraz z racji sesji oraz zbliżających się egzaminów maturalnych pomoże tym, którzy się uczą, przyswoić wiedzę. Studiując dwa kierunki i mając masę materiału do opanowania - właśnie jajka pomogły mi uporać się z tym wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znów słyszałam że kolor żółtka zależy od gatunku kury :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiejskie jajka, które dostaję od cioci (która hoduje kurki) mają kolor bliższy temu z obrazka numer jeden. Takie wiejskie jajeczka są zdecydowanie smaczniejsze niż te sklepowe.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze wybieram jajka od kur z wolnego wybiegu, pozarażają mnie klatkowe hodowle.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasem od cioci dostaję takie wiejskie jajeczka ♥ mniaam!

    The White Print Blog
    CGrabowska's Instagram
    SNAPCHAT: CGRABOWSKALIVE

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dostaję jajka z 2 źródeł - od babci i od wujka, ich kury żyją na wolności, a żółtka z ich jajek różnią się barwą... Słyszałam, że to zależy od gatunki i tego, co w danym okresie kury jedzą, ale nigdy się w to nie wgłebiałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie chodzi o to, co zjada taka kura. Jak napisałam: ciemnozielone warzywa liściaste, kapustne warunkują żółtko o zabarwieniu ciemniejszym :)

      Usuń
  7. ciemniejsze żółtko zawsze lepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  8. My dostajemy od rodzinki z wioski :D

    OdpowiedzUsuń
  9. My dostajemy od rodzinki z wioski :D Najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobrze wiedzieć...:D Ja ostatnio wśród jajek znalazłam 3 z zieloną skorupką! Wiesz może co to znaczy i czy wszystko z nimi ok? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka w zielonych skorupkach znoszą konkretne gatunki kur, stąd pewnie ta barwa :)

      Usuń
  11. O tyle, że zawsze wiedziałam jak rozróżnić żółto, bo moja mama jest ze wsi i się zna, ale sama nie jadam już jajek ze względu na alergię więc ta wiedza dla mnie raczej mało przydatna, za to doradzić komuś będę umiała :D

    OdpowiedzUsuń
  12. To teraz będę rozróżniała jajka, które są od kury z chowu wolnego a które z chowu klatkowego.

    Pozdrawiam, nataa-natkaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepsze jajka jakie jadłam załatwia mi moja ciocia od swojego sąsiada. Facet chodzi do lasu i zbiera pokrzywy, specjalnie dla tych kur, to najbardziej rozpieszczane ptaki jakie znam i jaja znoszą wyborne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jaki kolor maja zoltka , jasnozolty czy pod pomaranczowy ?

      Usuń
  14. ciemne lepsze :)

    by-klaudiaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. My znamy tylko te z ciemnymi żółtkami od naszych kurek czy od babcinych ;) Dlatego wszystkie biszkopty wychodzą nam mega żółte jak z dodatkiem kurkumy :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jem jajek ale te co mamy to od babci i one rzeczywiście mają ciemne żółtka ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też przy wyborze jajek polegam na... zapachu. Jajka ze wsi (które mam od babci lub znajomych rodziców) mają przecudowny aromat i smak, a biszkopty na nich wychodzą pięknie puchate :) Natomiast te ze sklepu... Takich nie kupuję, a jak muszę, to ekologiczne. Wolę zjeść mniej, ale "zerówki", niż byle jakie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przydatne informacje. Chociaż ja zauważam, że bardziej żółte, takie intensywnie, są te z wolnego wybiegu i takie, które dostajemy od cioci, a blade pomarańczowe to te ze sklepu. Najczęściej kupuję te eko i jedynki, bo są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja mam swoje jajka, kurki chodzą wolne a żółtka trafiają sie i jasne i ciemne

    OdpowiedzUsuń
  20. To niestety nie do końca tak jest. Często wiejskie kury ( chodzące gdzie je nogi poniosą) znoszą jajka z nawet bardzo jasnymi żółtkami i odwrotnie ciemne żółtka bywają w tych jajkach ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń