wtorek, 11 kwietnia 2017

DLACZEGO WOŁOWINA MOŻE WYWOŁYWAĆ REAKCJE ALERGICZNE?

Alergie pokarmowe są zespołem powtarzalnych objawów występujących po spożyciu pokarmu, które u zdrowych ludzi nie występują. Za wystąpienie alergii odpowiedzialne są immunoglobuliny E, (IgE) skierowane przeciwko konkretnemu składnikowi pokarmu. Wyróżniamy osiem największych alergenów, które przedstawiłam na schemacie. Ciemnym kolorem zaznaczone są składniki najbardziej uczulające.



Jak widzicie nie ma tu mięsa, ani tym bardziej wołowiny, dlaczego w takim razie wołowina może wywoływać reakcje alergiczne? Ponieważ wołowina ma podobną budowę chemiczną jak mleko! Organizm niektórych osób, które posiadają alergię na mleko, a właściwie na białka mleka krowiego, wychwytuje białka wołowiny, jako proteiny mleka, co wywołuje reakcje alergiczne. Dlatego spożywanie wołowiny przy posiadaniu alergii na mleko powinno być ostrożne i kontrolowane, ponieważ nie wiadomo, jak organizm zareaguje.


/ wiedza zdobyta na kierunku: dietetyka
http://alergie.mp.pl/chorobyalergiczne/choroby/57574,alergia-pokarmowa

19 komentarzy:

  1. Mam właśnie alergię na krowie mleko i nigdy bym nie pomyślała, że wołowina może mi zaszkodzić. Cenny wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz to wszystko może uczulać, ale najbardziej właśnie mleko. Moja po mleku ma rewolucje żołądkowe ;/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam wrażenie, że u mnie tak jest - co jem mięso to mi niedobrze więc teraz już wiem, żeby uważać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam, że wołowina może uczulać... ja co prawda nie jem, ale dobrze wiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja na żywność na szczęście nie mam alergi, chyba że owoce które są mocno pryskane ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie jem obecnie mięsa, bo dostaję po nim uczulenia... i to od niedawna. Byłam już u lekarza, mam skierowanie do alergologa. Zobaczymy czego to jest wina.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też nie wiedziałam, że wołowina może uczulić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak widać nasz organizm te czasem zalicza wtopy xD

    OdpowiedzUsuń
  9. Na szczęście mnie nic nie uczula ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy post, całe szczę, że nie jestem uczulona na skorupiaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A to ciekawe, że alergia na białka mleka może się krzyżować i wywoływać reakcje także po wołowinie :D Nie wiedziałam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja jestem wegetarianką, więc wołowiny nie jadam :p

    OdpowiedzUsuń
  13. O proszę! Ja właśnie po mleku się słabo czuję, także prawdopodobnie mam nietolerancję... Muszę przyjrzeć się temu jak mój organizm reaguję na wołowinę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Czytałam kiedyś dużo na ten temat. W ogóle odkąd mam kontakt z dużą liczbą ludzi z alergią bardziej doceniam to, że sama nie jestem na nic uczulona...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja akurat nie jem mięsa, ale dobrze wiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie Ty jedna na tackę zwróciłaś uwagę - od kilku zdjęć co chwila mam pytanie o te tacki z nanu nany :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dużo jest alergenów. Jeżeli chodzi o gluten, to te białko jedynie szkodzi osobom mających nietolerancje pokarmową na gluten lub osobom chorym na celiakię. Niestety, dieta bezglutenowa stała się bardzo modna, gdzie promuje się wszystkim tą dietę, jednocześnie wmawiając, że pszenica jest dla wszystkich szkodliwa, co jest oczywiście bzdurą. Nie powinniśmy unikać produktów zbożowych, gdyż one dostarczają różne składniki pokarmowe, szczególnie witaminy z gr. B i składnik mineralne. Najnowsza piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej IŻŻ zaleca spożycie produktów zbożowych.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń