Jak widzicie nie ma tu mięsa, ani tym bardziej wołowiny, dlaczego w takim razie wołowina może wywoływać reakcje alergiczne? Ponieważ wołowina ma podobną budowę chemiczną jak mleko! Organizm niektórych osób, które posiadają alergię na mleko, a właściwie na białka mleka krowiego, wychwytuje białka wołowiny, jako proteiny mleka, co wywołuje reakcje alergiczne. Dlatego spożywanie wołowiny przy posiadaniu alergii na mleko powinno być ostrożne i kontrolowane, ponieważ nie wiadomo, jak organizm zareaguje.
/ wiedza zdobyta na kierunku: dietetyka
http://alergie.mp.pl/chorobyalergiczne/choroby/57574,alergia-pokarmowa
Mam właśnie alergię na krowie mleko i nigdy bym nie pomyślała, że wołowina może mi zaszkodzić. Cenny wpis :)
OdpowiedzUsuńNigdy o tym nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńMój blog ♥
Teraz to wszystko może uczulać, ale najbardziej właśnie mleko. Moja po mleku ma rewolucje żołądkowe ;/
OdpowiedzUsuńJa mam wrażenie, że u mnie tak jest - co jem mięso to mi niedobrze więc teraz już wiem, żeby uważać :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że wołowina może uczulać... ja co prawda nie jem, ale dobrze wiedzieć.
OdpowiedzUsuńkurcze a u mnie muuudzka jest często
OdpowiedzUsuńJa na żywność na szczęście nie mam alergi, chyba że owoce które są mocno pryskane ;)
OdpowiedzUsuńJa nie jem obecnie mięsa, bo dostaję po nim uczulenia... i to od niedawna. Byłam już u lekarza, mam skierowanie do alergologa. Zobaczymy czego to jest wina.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Też nie wiedziałam, że wołowina może uczulić :)
OdpowiedzUsuńJak widać nasz organizm te czasem zalicza wtopy xD
OdpowiedzUsuńNa szczęście mnie nic nie uczula ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawy post, całe szczę, że nie jestem uczulona na skorupiaki ;)
OdpowiedzUsuńA to ciekawe, że alergia na białka mleka może się krzyżować i wywoływać reakcje także po wołowinie :D Nie wiedziałam.
OdpowiedzUsuńJa jestem wegetarianką, więc wołowiny nie jadam :p
OdpowiedzUsuńO proszę! Ja właśnie po mleku się słabo czuję, także prawdopodobnie mam nietolerancję... Muszę przyjrzeć się temu jak mój organizm reaguję na wołowinę.
OdpowiedzUsuńCzytałam kiedyś dużo na ten temat. W ogóle odkąd mam kontakt z dużą liczbą ludzi z alergią bardziej doceniam to, że sama nie jestem na nic uczulona...
OdpowiedzUsuńJa akurat nie jem mięsa, ale dobrze wiedzieć.
OdpowiedzUsuńNie Ty jedna na tackę zwróciłaś uwagę - od kilku zdjęć co chwila mam pytanie o te tacki z nanu nany :D
OdpowiedzUsuńBardzo dużo jest alergenów. Jeżeli chodzi o gluten, to te białko jedynie szkodzi osobom mających nietolerancje pokarmową na gluten lub osobom chorym na celiakię. Niestety, dieta bezglutenowa stała się bardzo modna, gdzie promuje się wszystkim tą dietę, jednocześnie wmawiając, że pszenica jest dla wszystkich szkodliwa, co jest oczywiście bzdurą. Nie powinniśmy unikać produktów zbożowych, gdyż one dostarczają różne składniki pokarmowe, szczególnie witaminy z gr. B i składnik mineralne. Najnowsza piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej IŻŻ zaleca spożycie produktów zbożowych.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Patryk