czwartek, 23 czerwca 2016

CZYM ZAMIENIĆ BIAŁĄ ŚMIEĆ, CZYLI CUKIER?

Dzisiaj przychodzę do Was z postem, który wcześniej zapowiedziałam. Jeśli jesteście ciekawi, co można (a nawet lepiej) stosować zamiast białego cukru uzyskiwanego z buraków cukrowych, to serdecznie zapraszam do lektury!

czyli cukier brzozowy, jest świetnym zamiennikiem białego cukru, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie stymuluje wydzielania insuliny (z tego względu jest polecany cukrzykom). W dodatku zwiększa przyswajanie wapnia przez kości, stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu i nie powoduje próchnicy. Jego smak jest zbliżony do zwykłego cukru.

nie podnosi poziomu cukru we krwi, nie uczestniczy w odkładaniu się tkanki tłuszczowej, redukuje ciśnienie tętnicze, działa antybakteryjnie, jest kilkadziesiąt razy słodsza od zwykłego cukru. Niestety ma charakterystyczny posmak, który nie wszystkim przypada do gustu.

jest wydalany z organizmu w niezmienionej postaci, dzięki czemu nie wywołuje wzdęć; jego IG wynosi zero. Erytrol chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Jest nieco mniej słodszy niż cukier spożywczy.

czyli błonnik z cykorii, jak to błonnik rozpuszczalny zmniejsza wchłanianie glukozy, zwiększa lepkość treści pokarmowej, wiąże kwasy żółciowe i cholesterol, zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób układu krążenia oraz cukrzycy. Stymuluje wzrost dobrych bakterii, a dzięki temu zaliczana jest do prebiotyków. Tak, jak erytrol jest mniej słodsza od białego cukru.

 zawiera witaminy i minerały, których cukier w procesie rafinowania zostaje pozbawiony. Jest bogata w żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, witaminę B6. Jest słodsza od od cukru.

pozyskiwany jest z trzciny cukrowej, posiada śladowe ilości składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas. Ma odrobinę karmelowy posmak.

produkowany jest z soku palmy kokosowej i podobnie jak ksylitol i stewia ma niski indeks glikemiczny. Jest źródłem magnezu, potasu, cynku, żelaza, a także witamin grupy B. W smaku przypomina karmel.
pozyskiwany jest z soku z palmy kokosowej; posiada niski IG. Smak: głęboki i karmelowy.
tak samo jak ksylitol, stewia, cukier i syrop kokosowy nie podnosi poziomu cukru we krwi. Zawiera sporą ilość witamin z grupy B. Charakteryzuje się lekki posmakiem toffi i karmelu.
składa się przede wszystkim z fruktozy, gdy nasz cukier to sacharoza, czyli fruktoza i glukoza. Posiada niski IG, a jego smak jest uzależniony od koloru nektaru: jasny ma neutralny smak, bursztynowy ma słodszy, karmelowy, a ciemny jest intensywnie karmelowy.

 to zagęszczony sok z buraków cukrowych, który bogaty jest w łatwo przyswajalne żelazo, betacyjany (mają właściwości antynowotworowe) oraz kwas foliowy (zalecany podczas ciąży).


A Wy czego używacie do słodzenia?



/ źródła: poradnikzdrowie.pl   fit.pl   stewia.zielniczek.pl   sante.pl   drpelc.pl   wikipedia.pl   wiedza zdobyta w trakcie studiów na kierunku: dietetyka

27 komentarzy:

  1. Ja niestety używam tylko białego cukru. No czasami brązowego. Ale staram się ograniczać jego ilości...

    dressed-in-makeup.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post! Ja używam cukru trzcinowego, ale niestety zdarza mi się posłodzić cukrem białym :)
    Zapraszam: http://allixaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czekoladę z ksylitolem - chyba jedna z nielicznych obok włoskich produktów, które mogę spożywać. Melasa jest świetna do ciast typu pierniki, korzenne ciasta. A cukier trzcinowy jest dobry w każdej formie :) Ja zazwyczaj słodzę miodem - zwłaszcza herbatę. Można też użyć syropu klonowego, chociaż u mnie jest on niewskazany, bo może się pojawić reakcja krzyżowa. Pamiętam jak byłam we Francji to każdy się dziwił, że biorę zapas miodu i nim słodzę wszystko, bo moi znajomi wybierali zazwyczaj aspartam, ze względu na brak zwykłego cukru, a że nie byli świadomi różnicy pomiędzy aspartamem a cukrem, to tak wybierali, dopiero jak im wytłumaczyłam co to za środek wybrali miód :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie na blogu opisałyśmy erytrytol ;) Używamy głownie ksylitolu, cukru kokosowego i syropu kokosowego, oraz melasę z karobu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie słodzę, więc te produkty są mi zbędne ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Używam stewi w postaci suszonych liści :) melase też mam ale jest tak wstretna w smaku że nie wiem co z nią zrobię :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja używam ksylitolu a nieraz cukru trzcinowego .

    michalzlifestyleandfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. ja mam syrop z agawy i jest w smaku swietny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jak do tej pory niczym zbytnio cukru nie zamieniam, nie mam się czym chwalić :)
    mój blog, hooneyyy

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja narazie dorobiłam sie słodzika XD
    nxbrooo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja generalnie rzadko używam cukru. Czasem słodzę miodem, kiedyś używałam też syropu klonowego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zamieniłam cukier na ksylitol i jestem mega zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  13. sporo tych "zamienników" :D/Karolina


    OdpowiedzUsuń
  14. Czasami miodem słodzę, ale najczęściej cukrem - ale tylko czarną herbatę. Zielonej i kawy nie słodzę wcale ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja do ciast itd używam stewi i ksylitonu a tak to raczej nie słodze kawy ani herbaty :)
    Obserwuję i zapraszam do mnie :)
    onlymomcanjudge.blogspot.com ;*

    OdpowiedzUsuń
  16. Niedawno kupiłam Ksylitol. Bardzo dobrze smakuje :)

    INNA MYŚL [blog] | FILMIKI

    OdpowiedzUsuń
  17. Czasem używam ksylitolu :) ale ogólnie nie potrzebuję słodzić.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przydatny post, sama dużo słodzę i chcę przestać ale jakoś nie potrafię.:// I jestem właśnie w trakcie poszukiwania jakichś zamienników.

    KLIK
    obs

    OdpowiedzUsuń
  19. ja całe szczęście nie słodzę ani kawy ani herbaty więc jestem bezpieczna : D gorzej z różnymi ciastami. tu mam problem

    www.ciemoszewska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. NIestety ale słodzę zwykłym, białym cukrem. Czasami jednak zamieniam go na cukier trzcinowy :)
    Anonimoowax - Klik

    OdpowiedzUsuń
  21. W dużych ilościach szkodzi wszystko ,więc najważniejszy jest umiar ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ogólnie mało słodzę, właściwie cukru nie używam -wyjątkiem są ciasta itp, a wtedy używam zwykłego, białego cukru :) Jakoś się do niego przyzwyczaiłam ;)

    justmajka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja tam w ogóle nie uzywam cukru..zdecydowanie wystarczy mi to co jest juz w produktach ;) ale post przydatny
    kariaxv.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja zazwyczaj nic nie słodzę, a o większość z tych produktów nie słyszałam. :)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  25. Chyba jednak zostanę przy cukrze,, bo jest on wszędzie dostępny:) natomiast cukier trzcinowy bardzo mi smakuje.
    Pozdrawiam, typoweblog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń