czwartek, 15 września 2016

GLUTEN: CO TO? DLACZEGO SZKODZI LUDZIOM Z CELIAKIĄ?

Gluten to związki białkowe zawarte w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia, które zwiększają wartość odżywczą produktów zbożowych.


➤ Pod wpływem wysokiej temperatury gluten pęcznieje i staje się plastyczny- dzięki niemu mąka nadaje się do pieczenia ciast i chleba.

➤ U 1/100 Europejczyków obecność glutenu w diecie powoduje fałszywy alarm dla układu immunologicznego, który rozpoznaje w glutenie zagrożenie, rozpoczynając produkcję skierowanych przeciwko niemu przeciwciał. I tak białe krwinki, czyli limfocyty, które powinny zajmować się obroną przed mikroorganizmami chorobotwórczymi, zaczynają atakować komórki nabłonka jelita, czym doprowadzają do ich uszkodzenia, stopniowego obumierania, powodują zaburzenia wchłaniania, anemię oraz odczyny alergiczne. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ budowa glutenu dla genów determinujących celiakię jest identyczna jak budowa białka drobnoustrojów chorobotwórczych. Wszystko to wiąże się z tym, że zboża wykształciły linię obrony przeciwko roślinożercom, a mianowicie nie tylko zaczęły odkładać w ziarnach substancje utrudniające ich trawienie, ale również upodobniły strukturę swoich białek do białek występujących w mikroorganizmach, wywołując tym u ssaków objawy identyczne z objawami infekcji.

➤ Gluten szkodzi osobom, które posiadają geny determinujące celiakię.


/ Na początku był głód- Marek Konarzewski  wiedza zdobyta na kierunku biologia 

50 komentarzy:

  1. Na szczęście teraz prowadzić dietę bez glutenu jest o wiele łatwiej niż kiedyś, bo produkty bezglutenowe stały się niejako "modne" i popularne. Świadomość społeczeństwa w zakresie tych kwestii też jest większa. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się, że teraz coraz więcej ludzi jest na diecie bezglutenowej bo to jest "mode", a 1\4 tych osób jest chora na celiakię..

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ten pech, że genetycznie nie toleruje glutenu, chociaż jak siedziałam u lekarza i usłyszałam wyrok "celiakia" to się ze szczęścia popłakałam, bo myślałam "rak, na bank rak, umrę". Najgorzej, że u celiaków to gówno (przepraszam za wyrażenie, ale dla glutenu nie mam szacunku) powoduje wiele innych chorób.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry i treściwy post :)bardzo mi się podoba :) jeżeli ktoś jest "glutenowym laikiem" będzie jak znalazł do wtajemniczenia go :)
    pozdrawiam cieplutko! :) :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcześniej nie zwracałam na to uwagi, ale czasami kupuję produkty bezglutenowe choć są sporo droższe. Bardziej zwracam uwage aby produkty bez GMO :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja wykluczyłam gluten ze swojej diety prawie w 100%. ;) W podstawie mojej diety go nie ma, raz na ruski rok, gdy wpada jakiś cheat, czy coś tego typu. ;)
    Post świetny!

    OdpowiedzUsuń
  7. hmmmm czyli osooba jedzacym gluten zalecasz, aby przeszly na diete bez glutenowa?

    za wszystko się odwdzięczam, odpowiadam na kazda obserwacje ;3JUST EMSi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli czują się nie najlepiej, to zalecałabym dietę eliminacyjną. Najpierw wyeliminować gluten z diety, jeśli się nie poprawi samopoczucie, to odrzucić laktozę.

      Usuń
  8. Mój brat ma podobno uczulenie na gluten... A chleb bezglutenowy jest drogi ,czemu diety nie mogą być tańsze ? :D
    kikawww.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Dużo ciekawego przekazu! :) Pozdrawiam! :)
    http://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Dużo teraz o tym się słyszy...dobrze dowiedzieć się o co w tym tak naprawdę chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja staram się unikać glutenu. Jakiś czas temu sprawił mi wiele problemów, byłam na diecie bezglutenowej, teraz wprowadziłam go do diety, ale jadam sporadycznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Sporo ostatnio osób, które nie tolerują glutenu i mają specjalną dietę a i powstają różne produkty i oznaczenia, że są one wolne od glutenu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy post ;D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Trafiłaś na temat, który mnie interesuje, bo znam osoby na diecie bezglutenowej, które mi o wielu rzeczach w tej kwestii powiedziały. W sumie ja bym pociągnęła jeszcze dalej, bo do glutenu można by było dodać jeszcze parę wątków.

    OdpowiedzUsuń
  15. ja nie mam problemów z glutenowymi produktami:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czuję, że teraz lepiej się znam z glutenkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Przydatny post.. wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową bo jest taka moda

    OdpowiedzUsuń
  18. Obecnie mamy prawdziwą wojnę dietetyczną w przypadku glutenu. Świetny wpis z podstawowymi informacjami. My staramy się nie wybierać produktów zawierających gluten. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Celiaklia to straszna choroba, moja koleżanka ma i na prawdę przeżywa katusze po zjedzeniu glutenowych posiłków. Z resztą już od paru lat go odstawiła, więc teraz już jest w porządku, bo była w stanie takim, że nie mogła już prawie chodzić. Co innego nietolerancja glutenu, którą "ma" teraz każdy :D

    OdpowiedzUsuń
  20. a ja jestem ignorantem i mam to gdzieś ;D ale szanuje tych, którzy tak o siebie dbają ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Staram się zdrowo odżywiać i wyeliminować z diety szkodliwe substancje.
    Może wspólna obserwacja?
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Spotykam coraz więcej osób na diecie bezglutenowej. A o tych faktach nie wiedziałam, bo w sumie nigdy się nie zaglebialam w to

    magdawiglusz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo czesto spotykam gluten w jedzeniu, które kupuje, warto bylo sie o nim co nieco dowiedziec, bo myslalam ze jest nieszkodliwy.
    Pozdrawiam!
    (recenzentka-ksiazek.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawy post :) Troszkę więcej dowiedziałam się o tym glutenie ;)
    Buziaczki :*

    OdpowiedzUsuń
  25. Co raz więcej osób nie toleruje glutenu, mam kuzynkę nawet dwie które mają celiakie i śledzę pewne rzeczy na bieżąco, jak zaczynała jakieś 2 lata temu dostępność produktów była tragiczna a teraz ? postęp i to bardzo duzy, sporo knajp jest nawet na to przygotowanym lub na życzenie mogą coś zrobić czy nawe ciasta w kawiarniach :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie ma problemów z produktami zawierającymi gluten, świadoma jestem jego wad i zalet :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja uważam, że jeśli nie mamy alergii badz nietolerancji nie powinnismy eliminowac go z diety, ale to tylko moja opinia.

    OdpowiedzUsuń
  28. mam jednak wrażenie, że obecnie to nie 1/100 osób ma nietolerancję glutenu, a co druga :D przynajmniej we własnej głowie

    OdpowiedzUsuń
  29. Jest tyle różnych opinii na temat glutenu, że już nie wiadomo w co wierzyć :D Ale z całą pewnością jest coraz więcej schorzeń wymagających diety bez glutenu.

    OdpowiedzUsuń
  30. Mega przydatny post
    patsonblog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo ciekawy post, nigdy dotąd się tym tak bardzo nie interesowałam. Miłego weekendu :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. nie mam nietolerancji glutenu ale staram się jeść go bardzo mało ;)
    obserwuje

    OdpowiedzUsuń
  33. Wiesz, że do dziś tak naprawdę nie wiedziałam, czym jest gluten?

    PS 1/100 Europejczyków, chyba że chodzi Ci o Ci o 1/100 Europejczyka - np. jego stopę - choć to chyba trochę więcej niż 1/100 całego ciała ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja nie jestem osobą, która cokolwiek w diecie ogranicza. Raczej staram się jeść wszystko z głową i dobrze się z tym czuje :)

    http://roseaud.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  35. A to ciekawy temat. Ja staram się ograniczyc gluten do minimum.

    Carmelatte

    OdpowiedzUsuń
  36. Sporo ostatnio słyszy się o diecie bezglutenowej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Słyszałam, że osoby które chorują na celiakię nie mogą spożywać glutenu.
    Pozdrawiam Ronn

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie mam celiakii, ale powinnam ograniczać produkty zbożowe, bo są one niewskazane w chorobie Hashimoto. Jednak staram się jeść z głową, nie za dużo, ale też nie za mało.

    OdpowiedzUsuń
  39. Bardzo pouczający post ;) ja jednak uwielbiam świeże pieczywo :D

    U mnie nowy post, zapraszam!
    MÓJ BLOG - KLIIK
    NOWY FILM NA KANALE

    OdpowiedzUsuń
  40. Obserwując mój organizm, widzę, że dobrze się czuję po produktach z glutenem, ale i tak staram się ograniczać i wprowadzać inne produkty. Dobrze, że teraz ten problem jest szeroko omawiany i podnoszona jest świadomość ludzi. Dodatkowo w sklepie znajdziemy wiele bezglutenowych produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  41. ja się tam nie ograniczam :)
    poziomka1.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  42. Czuję, że teraz jest moda na nie jedzenie glutenu. Czytałam, że nie każdy ma na niego nietolerancje i nie dla każdego jest aż tak niezdrowy. Wszystko z umiarem, jak zawsze ;)

    przewrotowiec.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  43. Mądry post , ja szczerze też nie wiedziałam dokładnie co to ten gluten.
    Pozdrawiam
    Mój Blog KLIK

    OdpowiedzUsuń
  44. Ja mam problem nie tyle z glutenem co z nabiałem... Kiedyś mogłam jeść wsyzstko, a teraz po nabiale nie czuję sie najlepiej... eh jak życ?! :)

    OdpowiedzUsuń