Pod skrótem E960 kryje się nic innego jak stewia- roślina o wyjątkowo słodkich liściach wykorzystywana jako substancja słodząca. Co jest w niej takiego niezwykłego?
POZYTYWNE WŁAŚCIWOŚCI:
1. Kaloryczność stewii jest praktycznie zerowa, podczas gdy jak spożywamy łyżeczkę cukru, to dostarczamy organizmowi 20 kcal (bo 1g węglowodanów= 4 kcal, a łyżeczka to 5g, więc 4*5=20 kcal/łyżeczkę).
4. NIE podnosi poziomu glukozy we krwi, więc jest bezpieczna dla cukrzyków.
6. Stewia jest odporna na wysokie temperatury- nie wzmaga uwalniania wolnego alkoholu metylowego występującego w produkcie (tak robi aspartam).
|
2. Liście stewii są kilkaset razy słodsze od cukru występującego pospolicie na naszych stołach.
3. NIE powoduje próchnicy zębów.
5. NIE powoduje fermentacji w jelitach, w przeciwieństwie do cukru.
7. Stewia może być dodawana do każdego rodzaju napojów zarówno do kwaśnych jak i o odczynie zasadowym.
|
Stewia jako naturalny słodzik może być dodawana do: lodów, deserów, fermentowanych przetworów mlecznych, przetworów owocowych i warzywnych, zup i bulionów, sosów, gum do żucia, nektarów oraz napojów owocowych, pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich.
słyszałam tak wiele dobrego na jej temat, a nigdy jej nie (jadłam) próbowałam. Ponoć, albo się ją kocha, albo nienawidzi, szkoda, że jest droga kurde :D
OdpowiedzUsuńNigdy niestety nie jadłam
OdpowiedzUsuńobserwuję i liczę na rewanż
mypinkdreams3.blogspot.com
Kiedyś słodziłam stawią , ale ma bardzo dziwny smak..
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM I OBSERWUJE(jako: Aleks Mlodz)
http://aaleksm.blogspot.com
Nigdy o niej nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńmartinkax.blogspot.com
nigdy nie słyszałam, zaciekawiłaś mnie/Karolina
OdpowiedzUsuńMam ale jakoś rzadko używam, bo ogólnie odzwyczaiłam się od słodzenia i nawet jak sobie piekę ciasteczka białkowe czy serniczek to już nie dosładzam, ew. szczyptę. Znam też z kolei ludzi którym posmak stewi w ogóle nie pasuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Najbardziej szczupła
[najbardziejszczupla.blogspot.com]
Nie słyszałam tak o tym wcześniej
OdpowiedzUsuńOFFICIAL PATTY (klik)-nowy post już czeka :)
Strasznie nie lubię posmaku stewii, wolę ksylitol ;)
OdpowiedzUsuńOjej, super zamiennik!<3 :D Hmm,może sama się przestawię:>
OdpowiedzUsuńpaulacierpiak, klik