wtorek, 23 lutego 2016

E960- Z CZYM TO SIĘ JE?

Pod skrótem E960 kryje się nic innego jak stewia- roślina o wyjątkowo słodkich liściach wykorzystywana jako substancja słodząca. Co jest w niej takiego niezwykłego?


POZYTYWNE WŁAŚCIWOŚCI:
1. Kaloryczność stewii jest praktycznie zerowa, podczas gdy jak spożywamy łyżeczkę cukru, to dostarczamy organizmowi 20 kcal (bo 1g węglowodanów= 4 kcal, a łyżeczka to 5g, więc 4*5=20 kcal/łyżeczkę).

4. NIE podnosi poziomu glukozy we krwi, więc jest bezpieczna dla cukrzyków.

6. Stewia jest odporna na wysokie temperatury- nie wzmaga uwalniania wolnego alkoholu metylowego występującego w produkcie (tak robi aspartam).
2. Liście stewii są kilkaset razy słodsze od cukru występującego pospolicie na naszych stołach.

3. NIE powoduje próchnicy zębów.


5. NIE powoduje fermentacji w jelitach, w przeciwieństwie do cukru.

7. Stewia może być dodawana do każdego rodzaju napojów zarówno do kwaśnych jak i o odczynie zasadowym.
Stewia jako naturalny słodzik może być dodawana do: lodów, deserów, fermentowanych przetworów mlecznych, przetworów owocowych i warzywnych, zup i bulionów, sosów, gum do żucia, nektarów oraz napojów owocowych, pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich.

9 komentarzy:

  1. słyszałam tak wiele dobrego na jej temat, a nigdy jej nie (jadłam) próbowałam. Ponoć, albo się ją kocha, albo nienawidzi, szkoda, że jest droga kurde :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy niestety nie jadłam
    obserwuję i liczę na rewanż
    mypinkdreams3.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś słodziłam stawią , ale ma bardzo dziwny smak..

    ZAPRASZAM I OBSERWUJE(jako: Aleks Mlodz)
    http://aaleksm.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy o niej nie słyszałam.

    martinkax.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie słyszałam, zaciekawiłaś mnie/Karolina

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ale jakoś rzadko używam, bo ogólnie odzwyczaiłam się od słodzenia i nawet jak sobie piekę ciasteczka białkowe czy serniczek to już nie dosładzam, ew. szczyptę. Znam też z kolei ludzi którym posmak stewi w ogóle nie pasuje.

    Pozdrawiam,
    Najbardziej szczupła
    [najbardziejszczupla.blogspot.com]

    OdpowiedzUsuń
  7. Strasznie nie lubię posmaku stewii, wolę ksylitol ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej, super zamiennik!<3 :D Hmm,może sama się przestawię:>

    paulacierpiak, klik

    OdpowiedzUsuń