wtorek, 9 lutego 2016

WALKA Z RAKIEM ZA SPRAWĄ ŻYWIENIA

1/ Czosnek- świeżo zmiażdżony zawiera allicynę, która powstrzymuje wzrost komórek nowotworowych, prowadzący do raka macicy, piersi i jelita grubego.

3/ Soja z kolei zawiera genisteinę oraz daidzeiny, które wykazują rolę w profilaktyce nowotworów hormonozależnych, tj. piersi, jajników, prostaty.
2/ Cebula jest źródłem kwercetyny, która hamuje działanie czynników rakotwórczych.



4/ Kapusta, a właściwie zawarte w niej glukozynolany zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc, pęcherza moczowego, trzustki, żołądka, tarczycy, skóry, prostaty, a także jelita grubego!
5/ Brokuł jest pomocny w walce z rakiem okrężnicy i prostaty we wszystkich fazach rozwoju!

7/ Pomidory są źródłem likopenu, który jest najlepiej przyswajalny z przetworów.

9/ Zielona herbata powstrzymuje wzrost komórek raka skóry, białaczki szpikowej, piersi, jamy ustnej, prostaty. O zielonej herbacie i jej właściwościach przeczytacie tutaj.
6/ Owoce cytrusowe zawierają flawonoidy oraz karotenoidy.


8/ Zawarta w czerwonych papryczkach chilli kapsaicyna.

10/ Owoce jagodowe m.in. maliny, żurawina, truskawki, winogrona są bogate w kwas elagowy wykazujący właściwości antymutagenne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Owoce te są ponadto źródłem antocyjanów chroniących przed nowotworami jelita grubego i skóry oraz przed cukrzycą i zapaleniem stawów!

7 komentarzy: