Dziś napiszę Wam parę słów na temat imbiru, który dzięki zawartym w nim gingerolom i szogaolom posiada bardzo pozytywne właściwości.
1/ Imbir usprawnia trawienie:
- pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego
i żółci
- wzmaga perystaltykę jelit
- pobudza aktywność enzymów trawiennych
4/ Jego działanie przeciwwymiotne jest wykorzystywane w chorobie lokomocyjnej, morskiej, na wymioty po zabiegach oraz na wymioty kobiet ciężarnych.
|
2/ Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwwrzodowe.
3/ Jest stosowany w profilaktyce miażdżycy.
5/ U pacjentów z chorobą reumatyczną oraz dolegliwościami kostnymi i mięśniowymi przetwory z imbiru zmniejszają obrzęk i towarzyszący ból.
|
a ja ciągle o nim zapominam- ostatnio wyrzuciłam bo mi spleśniał:( naturalne lekarstwo, które można dodawać do wieelu potraw a ja jakoś nie mogę się przekonać
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem marchewkowy z imbirem! Pyszny i aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio krem buraczany z imbirem i mlekiem kokosowym. Jak nie przepadam za takimi połączeniami, to ten smak mnie zachwycił! :3
UsuńStrasznie nie lubię:(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Najbardziej szczupła
[najbardziejszczupla.blogspot.com]
nie cierpię imbiru, sam jego zapach mnie odpycha/Karolina
OdpowiedzUsuńSuper post, o niektórych nawet nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńhttp://carolineworld123.blogspot.com/
Chciałabym spróbować herbaty z imbirem, ale takiej zaparzonej w domu. :3
OdpowiedzUsuńZa nim w proszki nie przepadam.
Nie przepadam za aromatem i smakiem imbiru niestety
OdpowiedzUsuńJak miło się dowiedzieć :) Bardzo często piję herbatę z imbirem, lecz =do tej pory było to wyłącznie z powodu walorów smakowych :) Teraz już wiem na co imbir konkretnie działa i że jest zdrowy :)
OdpowiedzUsuńSmakuje mi imbir, chociaż nie lubię dodawać go do napojów :)
OdpowiedzUsuń