poniedziałek, 21 marca 2016

DLACZEGO UNIKAMY GLUTENU?

Alergię na gluten ma stwierdzoną 1% ludzi (to jedna osoba na sto). Dlaczego więc większość populacji jest na diecie bezglutenowej? 
Alergia czy nietolerancja?
Alergia zależy od układu odpornościowego. Po zjedzeniu alergenu w ciągu dwóch godzin uaktywniają się przeciwciała i następuje reakcja obronna organizmu: wysypka, wymioty, świszczący oddech. W przypadku nietolerancji pokarmowej człowiek po prostu źle się czuje. Pojawia się ból brzucha, biegunka, zaparcia, zmęczenie.


Dlaczego ludzie unikają glutenu?
Ponieważ media zrobiły wielki szum wokół glutenu i jego złego wpływu na organizm. Bycie na diecie bezglutenowej stało się modne. Owszem, gluten może mieć zły wpływ na organizm (zwłaszcza przy celiakii i nieceliakalnej nietolerancji na gluten), może również wpływać na osoby bez alergii i nietolerancji (może powodować puchnięcie, zatwardzenie- wtedy jedynie pszenica nie powinna być w jadłospisie numerem jeden).
Dieta bezglutenowa.
Na diecie bezglutenowej się chudnie, racja. A wiecie dlaczego? Ponieważ razem z glutenem odstawia się sól, cukier i drożdże (obecne w pieczywie). Chleb bezglutenowy jest niesmaczny, więc jego też się nie je. Efekt? Kilogramy lecą w dół, ale czy to zdrowe żywienie? Otóż, żeby coś odstawić na zawsze, trzeba mieć poważny powód.


Czym zastąpić gluten?
Jeśli naprawdę masz alergię lub nie tolerujesz glutenu, zamiast makaronu sięgnij po ciemny czy dziki ryż, pieczywo zastąpią Ci warzywa strączkowe, tj. ciecierzyca, fasola, soja, soczewica, a zamiast kaszy jęczmiennej polecam komosę ryżową, kaszę jaglaną i grykę. Zwykłą mąkę typu 450, 550, 650, 750 zamień mąką ryżową, kukurydzianą, gryczaną lub kasztanową.

7 komentarzy:

  1. Dokładnie, przede wszystkim teraz taka moda. Mało kto, będący na diecie bezglutenowej naprawdę ma poważny powód.
    p.s. to ja najbardziej szczupło-chuda

    Pozdrawiam,
    Zazdrośnica Zawistna
    [zzawistna.blogspot.com]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie wiem, jak ludzie mogą jeść bezglutenowe jedzenie. Ja próbowałam, ale no nie. Cukier, sól, drożdże to coś, co po prostu musi być w moim jedzeniu. Wiadomo, zależy od tego co i w jakich ilościach, ale nie eliminowałabym tego tak ostatecznie. Po co?
    Mody tej nie popieram.

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś bezglutenowy chleb i był całkiem ok :) ( z czystej ciekawości spróbowałam ). Podobno osoby które tolerują gluten to nie powinny go unikać, zresztą np ja jem wszystko tylko w odpowiednich proporcjach i uważam że tak każdy powinien robić i nie będzie problemu ze zdrowiem. Uważam też że na takiej diecie powinny być tylko te osoby które faktycznie mają nietolerancję na produkty z glutenem lub alergie.

    OdpowiedzUsuń
  4. dla mnie te diety bezglutenowe to jakiś wymysł cywilizacji. Masakra. Rozumiem osoby z nietolerancją, ale cała reszta to dla mnie gruba przesada/Karolina

    Dwie Perspektywy Blog [Klik]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po części Cię popieram, jak słyszę czasem ''ja to po glutenie od razu dostaję mdłości'' to mnie coś ściska, bo raz nieświadomie ta osoba przy mnie zjadła coś z glutenem i była dziwnie spokojna i uśmiechnięta :D

      Usuń
  5. ja na szczęście nie mam alergii :)
    ale faktycznie coraz bardziej się słyszy o diecie bezglutenowej...no cóż taka moda :D

    Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do nas w wolnej chwili :)
    http://shutupanddancewithus.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze...ja chyba mam na to nietolerancje ;(

    OdpowiedzUsuń