piątek, 11 marca 2016

SUPERFOODS/ BAZYLIA

Niedawno zakupiłam swoją pierwszą książkę dietetyczną (teraz mogę śmiało nazwać się świadomym konsumentem)! Wybór padł na Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej napisaną przez Beatę i Patrycję Cieślowską. Jestem bardzo z niej zadowolona, gdyż oprócz przydatnych informacji i przepisów zawiera cudowne zdjęcia!
Wiecie czym jest superfood? Jest to żywność cechująca się wysoką wartością zdrowotną. Produkty należące do tej grupy posiadają nie tylko doskonały aromat i smak, ale również witaminy, sole mineralne, antyoksydanty i dużą ilość innych związków biologicznie aktywnych. 
Dzisiaj przedstawię Wam właściwości bazylii (wybrałam ją, gdyż swój mały krzew bazylii dostałam na dzień kobiet i chętnie zgłębię wiedzę na jej temat).


1/ Składniki czynne bazylii wpływają dobrze na układ trawienny, ułatwiając trawienie spożywanych pokarmów (pobudzane jest wydzielanie soku żołądkowego, wspomagany apetyt oraz zwiększone przyswajanie składników odżywczych).

4/ Ponadto poznane są również właściwości hipoglikemizujące (obniżenie stężenia glukozy we krwi), hipolipemiczne (obniżenie stężenia lipidów we krwi), przeciwwymiotne oraz wzmacniające mięsień sercowy.
2/ Ekstrakty z bazylii wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne.

3/ Ziele bazylii posiada właściwości przeciwbiegunkowe!

5/ Bazylia wywiera identyczny wpływ na układ nerwowy jak melisa! Działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, zmniejsza bezsenność oraz ma właściwości przeciwgorączkowe.

19 komentarzy:

  1. Zazdroszczę Ci, chciałabym móc tak pójść do księgarni i kupić jakąś piękną książkę o żywieniu, a następnie stosować się do jej porad. Ja niestety jestem trudnym konsumentem, bo nie lubię warzyw, a większość zdrowych przepisów opiera się właśnie na nich.

    Pozdrawiam,
    Najbardziej szczupła
    [najbardziejszczupla.blogspot.com]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety (dla Ciebie) każdy zbilansowany posiłek powinien mieć w swoim składzie warzywo albo owoc. Przeważnie jest to warzywo, gdyż nie zmienia to tak drastycznie smaku, jak większość owoców ;)

      Usuń
    2. Nie przekonam się niestety. Miałam na to 23 lata, udało się tylko w kilku przypadkach.

      Usuń
    3. mam niestety to samo, nie cierpię warzyw/Karolina

      Usuń
  2. jestem ciekawa czy suszona bazylia zawiera choć cześć właściwości tej świeżej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że tak, gdyż suszenie nie jest żadnym procesem, który wpływa w dużej mierze na strukturę bazylii :)

      Usuń
  3. Ja nie mam książki o zdrowym odżywaniu. Ale chciałabym taką posiadać. Mało wiem o zdrowym żywieniu, ale staram się jakoś pogłębiać swoją wiedzę.
    z-pasja-w-obiektywie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz słyszę o właściwościach bazylii :D


    Zapraszam! http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com/ Każdy komentarz jak i obserwacja wywołuje uśmiech na mojej twarzy :) x

    OdpowiedzUsuń
  5. O właściwościach bazylii słyszałam co nie co. Bardzo fajny post :)
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. O ! Kolejna dietetyczna dusza :D Fajnie, że przeczytałaś moją rozmowę z Magdą.
    Widzisz, niby to tylko przyprawa, liść a też posiada swoje pozytywne właściwości.
    Pozdrawiam Cie i zapraszam do mnie ! http://pomau-nolimits.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama lubi dodawać właśnie takie rośliny jak bazylie itp do potraw :)

    OFFICIAL PATTY (klik)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój tata ostatnio kupił krzaczek bazylii, chyba zaraz pójdę i mu za to podziękuję! hahaha
    http://large-means-beatiful.blogspot.co.ke

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, wiele ciekawych informacji zamieściłaś w tym poście. Moi rodzice bardzo często dodają Bazylię do potraw.

    Zapraszam do mnie na nowy wpis i KONKURS
    http://juliettapastoors.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka książka to by się przydała mojej mamie i babci. :D
    Bazylie lubię suszoną, ten jej boski zapach... Liście mi nie za bardzo smakowały. Mam jedną odmianą (czerwoną, fioletową?) w domu, ale jeszcze w nasionach. xD

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne ciekawostki :))
    nulaamynewblog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mało korzystam z tego typu książek ale bazylie uwielbiam szczegulnie cytrynową albo czerwoną <3 kupuje w doniczkach aby mieć świeżą przyprawę zresztą do makaronu na kanapki w liściach czy do sałatki jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bazylię bardzo lubię:) książka idealna dla mamy mojej:)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  14. Świeżą bazylię lubię tylko jako dodatek do pomidorów i mozzareli a tak to wolę suszoną :)
    anonimoowax.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam Superfoods i różne inne zdrowe rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń